Tym razem jemy pyszny i dietetyczny pasztet z z czerwonej soczewicy i warzyw.

Jak smakuje? Czuć świetnie doprawione warzywa, gdzie pikantności całej potrawie dodaje szczególnie imbir i papryka chili.

Przygotowałam ten pasztet tak, aby był wyrazisty w smaku, a mimo wszystko nie był za pikantny. Smak jednak regulujcie sobie sami, według Waszego gustu.

Składniki:

  • 300 gram z soczewicy
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ¼ dużego selera lub połowa mniejszego
  • 3 ząbki czosnku
  • Koperek zielony (jeśli nie masz to suszony)
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia około 3-4 łyżki

Przyprawy :

5 liści laurowych, około 15 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka ostra chili w proszku, imbir w proszku

Przygotowanie pasztety z soczewicy i warzyw

Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą na sicie, a następnie wrzuć do garnka i zalej wodą (około 2,5 szklankami wody)

Dodaj do tego liście laurowe ziele angielskie i nieco soli. Gotuj około 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka.

W czasie, gdy soczewica się  gotuje, obierz warzywa i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Efektem  tego ścierania powinny być wiórki warzywne. Do warzyw dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelni podgrzej olej i wrzuć tam wszystkie warzywa. Dopraw je przyprawami tak aby miały nieco ostry i wyrazisty smak. Pamiętaj, że dodasz do tego jeszcze masę z ciecierzycy i smak będzie wówczas łagodniejszy.  Gdy warzywa  zrobią się już miękkie, dodaj pół rozdrobnionych pomidorów z puszki ( a najlepiej swojski koncentrat :))

 

Do tego na koniec dodaj masę z ugotowanej soczewicy. Podczas mieszania warzyw z soczewicą- usuń liście laurowe i ziele angielskie- tak dla komfortu spożywania:)

Mieszaj wszystko dokładnie i wbijaj jajka ciągle mieszając.

Na koniec wyłóż brytfannę papierem pergaminowym i do tak przygotowanej brytfanny wlej masę z soczewicy i warzyw. U mnie wychodzą dwie małe brytfanny na keks :)

IMGP0776

Czas pieczenia

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Gorąco polecam. To świetny pasztet z małą ilością kalorii i dużą ilością błonnika i witamin.  Idealny do chleba oraz jako dodatek do krakersów.

Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tak prosty pasztet z soczewicy i warzyw może być tak smaczny.

Naprawdę super przekąska!