Mogłoby się wydawać, że alergia, nietolerancja i nadwrażliwość pokarmowa to trzy synonimy używane naprzemienne żeby po prostu nie powtarzać się w rozmowie.
Z takim rozumieniem tych słów, przynajmniej ja, najczęściej się spotykam, ale nic bardziej mylnego, istnieje po między nimi różnica, choć jest mało wyraźna to jednak odgrywa dużą rolę w organizmie. Warto wiedzieć jaką tym bardziej w czasach, w których ciężko jest znaleźć osobę bez objawów którejkolwiek z nich..
ALERGIA
Spośród alergii wyróżniamy dwa typy:
- Typ I to alergia natychmiastowa – związana z przeciwciałami IgE – zależna
- Typ III to tzw. alergia opóźniona – związana z przeciwciałami IgG – zależna lub IgG – niezależna
W przypadku stwierdzania alergii interesuje nas jedynie typ I,
ponieważ to właśnie on jest najprostszą jej definicją..
Alergia IgE zależna jest odpowiedzialna za każde natychmiastowe działanie ze strony układu immunologicznego, które objawia się kilka sekund lub minut po kontakcie z alergenem (substancją, która powoduje „uczulenie”) i ten punkt jest kluczowy do jej wystąpienia.
W bardzo dużym skrócie – przeciwciała typu E (immunoglobuliny IgE) po kontakcie z alergenem aktywują mastocyty (komórki błon śluzowych i tkanki łącznej), które są odpowiedzialne za wytworzenie miejscowego stanu zapalnego..
Zawierają one bardzo duże ilości histaminy, która po uwolnieniu powoduje silne reakcje alergiczne jak m.in. mrowienie, opuchliznę, pokrzywkę, zaczerwienienie skóry, trudny do opanowania kaszel czy kichanie, swędzenie w gardle, a nawet wstrząs anafilaktyczny bezpośrednio zagrażający zdrowiu i życiu.
Wśród pokarmów najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, orzechy drzewne (nerkowiec, orzechy włoskie, migdały, kasztany jadalne, orzechy laskowe, pekan, orzechy brazylijskie), owoce morze, jajka kurze, produkty sojowe czy orzechy ziemne.
NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA.
Nadwrażliwość pokarmowa związana jest natomiast z przeciwciałami IgG i nazywana jest alergią opóźnioną, choć nią nie jest.
Nadwrażliwość na pewien składnik spowodowana jest zaburzeniami w barierze jelitowej oraz mikrobiomie jelita.
Na skutek nieszczelności jelit do krwiobiegu przenikają niestrawione białka pokarmowe, które fizjologicznie powinny zostać rozłożone na aminokwasy i peptydy i dopiero w takiej formie prawidłowo wchłonięte.
Przedostanie się do krwi obcych dla organizmu cząsteczek prowadzi do produkcji przeciwciał IgG, które tworzą z białkami wywołującymi alergię kompleksy „antygen-przeciwciało”.
Ciągłe zwiększanie się ilości tych kompleksów przy spożywaniu danego składnika pokarmowego prowadzi do pojawienia się przewlekłego stanu zapalnego w jelitach co w konsekwencji prowadzi do niszczenia ich bariery, a więc koło nakręca się i stan całego organizmu ulega coraz większemu pogorszeniu.
Objawy nadwrażliwości mogą być bardzo różne
w zależności od ulokowania się kompleksów „antygen-przeciwciało”.
- układ oddechowy: zapalenie zatok, astma, podrażnienie oskrzeli, polipy
- jelita: bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia (trwające „od zawsze”), bóle żołądkowe
- śródbłonek mózgu: migreny (trwające od zawsze bo „taka moja uroda” (!?) ), depresja, bóle głowy, zakłócenia uwagi i nadpobudliwość (ADHD)
- skóra: łuszczyca, egzema, pokrzywka, skóra atopowa, trądzik dojrzały
- układ ruchu: bóle w stawach i ścięgnach, zapalenie stawów,
- inne: cukrzyca typu 2 (insulinozależna)
.
Bardzo dużym błędem nie tylko ze strony osoby cierpiącej na dane dolegliwości, ale i specjalisty do którego się z nimi udaje jest bagatelizowanie ich twierdzeniem, że „taka już Pani/Pana uroda i należy to zaakceptować” przyjmując doraźnie leki, które niszczą jelita prowadząc do kolejnych uszkodzeń i machina nakręca się dalej.
Przewlekle utrzymujący się w organizmie stan zapalny spowodowany nadwrażliwością na spożywane pokarmy może być przyczyną pojawienia się po dłuższym czasie niefizjologicznych reakcji ze strony układu odpornościowego prowadząc do wielu zaburzeń ogólnoustrojowych w tym nawet autoagresji.
W jaki sposób można ją diagnozować ? Najprostszym sposobem jest wykonanie badania z krwi związanego z uwalnianiem mediatorów, które polega na mierzeniu reakcji immunologicznej na gamę danych produktów. Tego typu badania (oraz wiele innych, równie istotnych) wykonuje Instytut Mikroekologii w Poznaniu.
Jeśli obserwujesz u siebie objawy o których pisałam wyżej i nie ustępują one mimo upływu czasu, a nawet Twój stan się pogarsza mimo wprowadzonego leczenia z całego serca Ci je polecam ❤
Po uzyskaniu wyników jak najszybciej odstaw produkty na które reagujesz nadwrażliwością i udaj się do dobrego specjalisty, który pomoże Ci przywrócić Twojemu organizmowi równowagę i w konsekwencji zdrowie, które jest jego naturalnym stanem.
NIETOLERANCJE POKARMOWE
Ostatnim z tego panelu tematem są nietolerancje, które nie mają nic wspólnego z alergią i obecnością przeciwciał.
Nietolerancja to najprościej mówiąc reakcja organizmu będąca efektem
braku enzymu którego zadaniem jest strawienie danego pokarmu.
Jeszcze prościej – nasz organizm nie toleruje danego składnika bo po prostu nie potrafi go strawić. Charakterystycznymi objawami w przypadku nietolerancji są dolegliwości związane z układem pokarmowym jak biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia.
Aktualnie możemy wyróżnić dwa rodzaje nietolerancji:
- laktozy (cukru mlecznego) – pojawia się gdy nasz organizm nie posiada lub posiada za mało laktazy (enzymu który rozkłada laktozę) znajdującego się w jelicie cienkim
- fruktozy (cukru owocowego) – to zaburzenie związane jest z niewystarczającą ilością transporterów fruktozy znajdujących się w jelicie cienkim, które prowadzi do zwiększenia stężenia fruktozy w jelitach (w tym w jelicie grubym i okrężnicy) gdzie bakterie jelitowe zaczynają je natychmiast pożerać. Prowadzi to do powstania bakterii produkujących gazy i w konsekwencji dolegliwości takich jak biegunka, wzdęcia czy skurcze
Możesz zdiagnozować nietolerancję laktozy lub fruktozy na dwa sposoby:
- genetycznie poprzez wymaz z policzka, badanie krwi lub pH kału
- przeprowadzenie testów oddechowych polegających na oznaczeniu wybranych gazów w wydychanym powietrzu po spożyciu odpowiednich roztworów.
Tak więc tak to wygląda 🙂
Uff ! Napisanie tego posta rozgrzało mi mózg od tej ilości informacji przekazanej na raz, ale nie żałuję 🤍
PODSUMOWANIE
W wielkim skrócie w przypadku:
- alergii objawy po kontakcie na dany alergen występują natychmiastowo
- nadwrażliwości pokarmowej objawy nie występują od razu ponieważ wiążą się one z permanentnym niszczeniem bariery jelit i zwiększeniem ich przepuszczalności co prowadzi do przedostania się do krwiobiegu kompleksów uszkadzających narząd bądź układ w którym się ulokowały prowadząc do występowania i rozwoju chorób z nim związanych
- nietolerancji pokarmowej – nasz organizm po prostu nie toleruje pewnej substancji ponieważ nie potrafi jej strawić