Owsianka i jej właściwości.

Owsianka coraz częściej gości na naszych talerzach. Z czego to wynika? Być może z tego, że ludzie zaczęli być coraz bardziej świadomi tego co jedzą i jaki ma to wpływ na ich zdrowie.  W sklepach możemy dostać płatki owsiane górskie i błyskawiczne. Mają one wiele cennych właściwości m.in :

Zawierają bardzo dużo błonnika.
Pomagają w  kontroli cukru we krwi.
Działają oczyszczająco i wspomaga proces trawienia
Kwasy tłuszczowe, które zawierają płatki owsiane chronią nas przed miażdżycą.
Pomagają nam w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała
Zawierają kwas foliowy i pantotenowy.
Zawierają wiele minerałów m.in cynk, magnez, fosfor.
Pomysł  na smaczną owsiankę

Kiedyś nie byłam w stanie sobie wyobrazić, jak można jeść owsiankę i to jeszcze tak często… Przekonałam się do niej odkąd postanowiłam ją trochę urozmaicić. Teraz wiem, że to jest smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie, które dostarczy nam dużo energii na cały dzień. A teraz czas na nasz pomysł na owsiankę.

Potrzebne składniki do przygotowania owsianki z jabłkami
płatki owsiane
mleko
2 jabłka
cynamon
rodzynki
Jak przygotować owsiankę z jabłkami ?
Obieramy jabłka ze skórek i kroimy w kostkę. Wszystko posypujemy cynamonem.
Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i dodajemy rodzynki. Wszystko gotujemy na małym ogniu.
Do drugiego garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy mlekiem. Powinno być ok 0,5cm -1cm ponad płatki. Gotujemy, aż będzie miało to postać kleiku.
Nakładamy płatki na talerz, a na wierzch kładziemy nasze jabłka.

GOTOWE !!! SMACZNEGO