Lato to jedna z najbardziej lubianych pór roku. Jedni kochają lato, za ciepło inni za dużo słońca a jeszcze inni za wakacje. Wszyscy jednak, niezależnie od tego czy lubimy lato, czy też nie, opalamy się. Bez względu na to czy opalamy skórę celowo czy też jest to konsekwencją przebywania na świeżym powietrzu, na ingerencję słońca należy się odpowiednio przygotować.

Oczyszczanie

Podczas silnej ekspozycji na słońce niezwykle ważne jest odpowiednie nawilżenie oraz odżywienie skóry. Jednakże, aby wszystkie składniki z kremów i kosmetyków pielęgnacyjnych dobrze zadziałały konieczne jest oczyszczenie skóry z zabrudzeń oraz martwego naskórka. Dlatego też bardzo istotnym zabiegiem w okresie letnim jest peeling. Najlepiej wykonywać go dwa razy w tygodniu. Dzięki temu zabiegowi skóra o wiele lepiej przyjmie wszystkie substancje, które zaaplikujemy w postaci kremów, balsamów czy mleczek.

Nawilżenie i odżywienie

Kolejnym krokiem jest odpowiednie nawilżenie skóry, aby zapobiec efektom ubocznym opalania takim jak starzenie się skóry czy powstawanie plam. Najlepiej do tego celu wykorzystywać dobrej jakości kremy, mleczka do ciała oraz balsamy, które przeznaczone są na lato. Kosmetyki te powinny mieć lekką konsystencję, dużą zawartość wody oraz filtry UV.W okresie największych upałów, gdy skóra jest wystawiona na działanie słońca można nakładać je nawet kilka razy dziennie.

Przygotowanie od wewnątrz

Do lata warto przygotować swój organizm również od wewnątrz. Podczas przebywania na słońcu organizm traci bardzo dużo wody, dlatego należy zadbać, aby było jej odpowiednio dużo w codziennej diecie. Podczas upałów lub przebywania na słońcu powinno się pić 2-3 litrów wody dziennie. Dodatkowo posiłki przyjmowane w takie dni powinny być lekkostrawne, najlepiej z dużą ilością warzyw i owoców. Należy także pamiętać, aby w spożywanych posiłkach nie zabrakło witamin A, C i E, które poprawiają stan skóry. Również beta-karoten i flawonoidy powinny być obecne na naszych talerzach. Najlepiej aby były tam owoce i warzywa czerwone i pomarańczowe takie jak pomidory, marchew czy papryka, bo to one zawierają wspomniane wyżej substancje.