Choć słodki kącik na weselu kojarzy się przede wszystkim z potrzebami najmłodszych, w rzeczywistości rozwiązanie to sprawdza się także w przypadku osób starszych – również tych w sile wieku: przecież każdy człowiek od czasu do czasu lubi przekąsić coś słodkiego! Słodki kącik na weselu to jednak coś więcej niż tylko obfite źródło cukru i pustych kalorii – to także dekoracja smakowo-wizualna, a także element dopełniający złożonej kompozycji zdobiącej całą salę weselną. Warto zadbać o to, by słodki kącik na naszym weselu zapadł w pamięć naszym gościom! Jaka jest jednak w praktyce idea słodkiego kącika i jak go zorganizować? Co się w nim powinno znaleźć?
Słodki kącik na weselu – szczegóły
W skład słodkiego kącika wchodzą przede wszystkim wysokiej jakości, wyróżniające się wyglądem ciasteczka ułożone w piramidkę, a także pączki, muffinki, żelki, chipsy czy zwykłe cukierki. Zadbajmy jednak o to, by nie były to pospolite słodycze z marketu lub sklepu osiedlowego, a lepsze jakościowo przysmaki! Dobrze jest zorganizować po trochu z każdego rodzaju słodyczy – wtedy wszyscy goście będą ukontentowani, gdy znajdą swoje ulubione smakołyki. Co istotne, słodki kącik (zwany także słodkim stołem) jest prawdziwym smakołykiem także dla ludzkiego oka – słodycze są zwykle mocno kolorowe i komponują się w złożone wzory, stanowiąc także dekorację czysto wizualną naszego wesela – a o tym aspekcie często się zapomina. Zamawiając więc, albo samodzielnie komponując piramidy słodyczy do naszego kącika słodkości, zadbajmy przede wszystkim o ich jakość, ale poza tym również i wygląd oraz smakowo-wizualną różnorodność.
Słodki kącik na weselu – raj dla kubków smakowych
Organizując kącik słodkości warto zastanowić się nad rozwiązaniem dwojakim – jednym stolikiem przeznaczonym specjalnie dla dzieci (mniejszy stolik) oraz drugim stołem – z już właściwą kompozycją ze słodyczy – przeznaczonym dla dorosłych. Choć wiąże się to z większymi kosztami niż pojedynczy stolik ze słodkościami, mamy pewność, że dzieci nie zjedzą od razu wszystkiego z głównego kącika – będą natomiast zajęte pochłanianiem słodkości w miejscu przeznaczonym właśnie dla nich – i nikt nie będzie miał im tego za złe! A dorośli będą mogli cieszyć swój zmysł zarówno smaku, jak i wzroku własnym stolikiem z wymyślnymi słodkościami.
Słodki kącik na weselu czy słodycze na stołach z potrawami?
Wiele osób nie decyduje się na oddzielenie słodyczy od typowych potraw weselnych – zwykle dzieje się tak, gdyż słodycze albo nie są zbyt atrakcyjne wizualnie, albo nie ma ich odpowiednio dużo, by wydzielić dla nich osobne miejsce. Jeśli sala weselna jest duża i główny stół ciągnie się przez całą jej długość, pamiętajmy, że jeden stolik ze słodyczami może być niewystarczający – w takiej sytuacji warto zainwestować choćby w mniejsze, ale częściej porozstawiane słodkie kąciki tak, by mogło z nich skorzystać jak najwięcej osób. Nie należy także bagatelizować znaczenia, jakie ma słodki kącik w kwestii czysto dekoracyjnej – sprawdzi się jako znakomite dopełnienie normalnego stołu z żywnością, a szczególnie stołu wiejskiego z regionalnymi specyfikami i innymi pysznościami.