Dzisiejsze czasy przyniosły nam już przesyt śmieciowym jedzeniem, fast foodami, szerokim wyborem słodyczy i przekąsek, którymi zachwyciliśmy się pod koniec ubiegłego wieku. Kiedy otwierały się u nas pierwsze sieci restauracji z fast foodem, kiedy pojawiały się we wszystkich sklepach amerykańskie słodycze, chipsy i inne tłusto-słodkie wynalazki, można było zauważyć naprawdę duże zainteresowanie takimi towarami. W efekcie może nie mamy dziś epidemii otyłości jak w Stanach Zjednoczonych, ale za to mamy dzieci, które dobrze wiedzą gdzie jest najbliższe stoisko z ich ulubionymi słodyczami czy lodziarnia, ale nie mają pojęcia co może im zaoferować sklep ze zdrową żywnością. Za to u nieco starszych osób widać pierwsze skutki korzystania z nowych produktów, z żywności wzbogacanej chemią, konserwantami, barwnikami i sztucznymi dodatkami. Są oni zmęczeni, częściej chorują, mają alergie, i zaczynają szukać mądrej alternatywy dla wszechobecnej żywności o słabej jakości.
Zdrowe, organiczne, naturalne

Powoli widać zmiany na lepsze, kiedyś sklep ze zdrową żywnością uchodził za miejsce podobne do gabinetu wróżki, czyli takie, z którego korzystają tylko specyficzni, naiwni ludzie. Dziś takie miejsca mają już zdecydowanie więcej klientów, cieszą się większą popularnością, ogłaszają się w internecie i przyciągają osoby, które poszukują czegoś, co korzystnie wpłynie na ich życie. Wracają do łask produkty, które były dobrze znane naszym dziadkom i pradziadkom, a potem je zapomniano – kasza jęczmienna, komosa, ostropest plamiasty, czy siemię lniane są dziś uważane nie tylko za pożywienie, ale i za naturalny suplement. Podobnie jest z ziołami. To nie tylko napój dla babć, które nie mogą spożywać niczego mocniejszego, ale świadomy wybór starszych i młodszych osób, które chcą poprawić swoje trawienie, wygląd cery i włosów, czy wpłynąć korzystnie na krążenie lub wagę. I takie produkty cieszą się dużą popularnością.
Ekologia jest ważna

Wśród klientów takich miejsc można też znaleźć ludzi uświadomionych ekologicznie, którzy wiedzą, jak bardzo istotna jest dbałość o naszą planetę i dobrze zdają sobie sprawę ze znaczenia powiedzenia mówiącego, że Ziemi nie odziedziczyliśmy po naszych przodkach, ale pożyczyliśmy od naszych dzieci. Dlatego wybierają oni naturalną żywność, warzywa i owoce oraz przetwory z nich, które hodowane były metodami ekologicznymi, nie wpływającymi negatywnie na ekosystem. Ekologia to także inne opakowania – każdy sklep ze zdrową żywnością pełen jest szklanych i papierowych lub kartonowych pudełek, za to odrzuca plastik i inne długo rozkładające się tworzywa.